Een buitenplaats voor stad en land

buitenplaats voor stad en land

Prijs € 24,95

Uitverkocht

Hardback | Mei 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Kasteel Groeneveld behoort tot behoort onmiskenbaar tot onze belangrijkste buitenplaatsen. Amsterdamse kooplieden en bestuurders gaven het huis gedurende de 18de en 19de eeuw haar onweerstaanbaar voorkomen. Zij genoten hier tijdens zomerse maanden samen met familie en vrienden van het buitenleven. Ook nu doen velen dat hier, maar nu het hele jaar rond. In dit boek gaan vijf kenners, ieder vanuit een eigen invalshoek, in op de uiteenlopende aspecten die samenhangen met onze buitenplaatsen in het algemeen en meer specifiek die van Kasteel Groeneveld. Historicus Heimerick Tromp komt met talrijke nieuwe details over de bouwgeschiedenis van Groeneveld. Hij ontrafelt hierbij als een ware detective wie de opdracht gaf tot de bouw van de twee vleugels aan het corps de logis. Dit was tot op heden onbekend. De volgende bijdrage is van de hand van kunsthistorica Barbara Joustra. Zij gaat in op het algemene culturele beleven op de buitenplaatsen en verbindt dit aan Kasteel Groeneveld. Marita Mathijsen, kenner van de 19de-eeuwse Nederlandse letteren, legt uit op grond van welke veranderende opvattingen onze voorouders tussen 1750 en 1900 de natuur emotioneel volkomen anders zijn gaan beleven. Culinair journalist Janny van der Heijden gaat in op wat er op buitenplaatsen werd gegeten en gedronken en beschrijft wie er in de 19de eeuw hier dineerden en ze voorgeschoteld kregen. De laatste bijdrage is van de hand van Eline Hopperus Buma en Dik van der Meulen. Zij laten zien hoe Joop en Ali Colson, in de jaren vijftig en zestig de hoofdbewoners van Groeneveld, het kasteel ombouwden tot een vrijplaats van kunstenaars.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Thoth, Uitgeverij
ISBN
9789068685961
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Mei 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
240

Beschrijving

Kasteel Groeneveld behoort tot behoort onmiskenbaar tot onze belangrijkste buitenplaatsen. Amsterdamse kooplieden en bestuurders gaven het huis gedurende de 18de en 19de eeuw haar onweerstaanbaar voorkomen. Zij genoten hier tijdens zomerse maanden samen met familie en vrienden van het buitenleven. Ook nu doen velen dat hier, maar nu het hele jaar rond. In dit boek gaan vijf kenners, ieder vanuit een eigen invalshoek, in op de uiteenlopende aspecten die samenhangen met onze buitenplaatsen in het algemeen en meer specifiek die van Kasteel Groeneveld.

Historicus Heimerick Tromp komt met talrijke nieuwe details over de bouwgeschiedenis van Groeneveld. Hij ontrafelt hierbij als een ware detective wie de opdracht gaf tot de bouw van de twee vleugels aan het corps de logis. Dit was tot op heden onbekend. De volgende bijdrage is van de hand van kunsthistorica Barbara Joustra. Zij gaat in op het algemene culturele beleven op de buitenplaatsen en verbindt dit aan Kasteel Groeneveld. Marita Mathijsen, kenner van de 19de-eeuwse Nederlandse letteren, legt uit op grond van welke veranderende opvattingen onze voorouders tussen 1750 en 1900 de natuur emotioneel volkomen anders zijn gaan beleven. Culinair journalist Janny van der Heijden gaat in op wat er op buitenplaatsen werd gegeten en gedronken en beschrijft wie er in de 19de eeuw hier dineerden en ze voorgeschoteld kregen. De laatste bijdrage is van de hand van Eline Hopperus Buma en Dik van der Meulen. Zij laten zien hoe Joop en Ali Colson, in de jaren vijftig en zestig de hoofdbewoners van Groeneveld, het kasteel ombouwden tot een vrijplaats van kunstenaars.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Thoth, Uitgeverij
ISBN
9789068685961
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Mei 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
240

Actuele bestsellers!

  • 21,99
  • 15,00
  • 24,99
  • 23,99
  • 24,99
  • 21,99
  • 22,99
  • 15,00
  • 15,00
  • 22,99